Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast?
Wat zijn nou de echte verschillen tussen een wijnkoelkast, wijnklimaatkast en wijnbewaarkast?
De woorden wijnkoelkast en wijnklimaatkast worden vaak door elkaar gehaald, maar verschillen duidelijk op een aantal punten. Net als nummer drie in het rijtje: de Wijnbewaarkast.
Wat is een wijnkoelkast?
Een wijnkoelkast, ook wel bekend als wijnkoeler of wijnfrigo, is een apparaat waarmee je wijn op de ideale drinktemperatuur bewaart net voor gebruik en dus op relatief korte termijn. Het apparaat beschikt meestal over één temperatuurzone en koelt wijn snel tot de gewenste serveertemperatuur.
Bij een wijnkoelkast met thermo-elektrische koeling is het belangrijk dat deze in huis wordt geplaatst. Dit type koeling kan namelijk alleen koelen en niet verwarmen, waardoor het apparaat minder geschikt is voor omgevingen zoals een kelder of schuur, waar de temperatuur in de herfst en winter te laag kan worden voor een optimale werking. Een wijnkoelkast is meestal compact en biedt ruimte voor een beperkt aantal flessen. Ideaal om je wijnen en biertjes snel op temperatuur te krijgen!
Wat is een wijnklimaatkast?
Waar herken je een goede wijnklimaatkast aan?
Een kwalitatieve wijnklimaatkast heeft een aantal belangrijke kenmerken:
✔️ 2 of 3 temperatuurzones die apart instelbaar zijn
✔️ Stabiele en gelijkmatige temperatuurregeling
✔️ Trillingsvrije compressor voor rustgevende opslag
✔️ UV-werend getint glas om de wijn tegen zonlicht te beschermen
✔️ (Beuken)houten schappen die geuren neutraliseren
✔️ Koolstoffilters om ongewenste luchtjes uit de kast te filteren
In een gewone koelkast is de temperatuur vaak te laag voor het bewaren van wijn. Een wijnklimaatkast biedt daarentegen de mogelijkheid om verschillende soorten wijn tegelijkertijd op de juiste temperatuur te bewaren. Met 2 of meer temperatuurzones kun je niet alleen wijn opslaan, maar ook champagne en speciaalbier. Bovendien kun je diverse wijnen in een wijnklimaatkast zelfs meerdere jaren bewaren.
Met een wijnklimaatkast met 2 temperatuurzones geef je witte en rode wijn hun ideale serveertemperatuur:
- Witte wijn: 7-12 graden Celsius
- Rode wijn: 14-18 graden Celsius
In tegenstelling tot een wijnkoelkast kan een wijnklimaatkast ook verwarmen. Hierdoor is het apparaat geschikt voor plaatsing in ruimtes zoals een bijkeuken, garage of schuur. Dankzij de trillingsvrije compressor blijven de flessen in alle rust liggen, wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. Het koolstoffilter voorkomt dat geuren in de kast de smaak en geur van de wijn beïnvloeden.
Wat is een wijnbewaarkast?
Omdat de meeste mensen geen wijnkelder hebben, is een wijnbewaarkast een uitstekende oplossing om jouw favoriete wijnen jarenlang te laten rijpen/bewaren.
Voor het optimale rijpingsproces zijn niet alleen de juiste bewaartemperatuur (10-12 graden voor alle wijnen) en een goede luchtvochtigheid essentieel, maar ook een stabiele, rustige omgeving. Traditioneel hebben wijnbewaarkasten een dichte deur zonder glas, maar dankzij de ontwikkeling van geïsoleerd en gekleurd glas met UV-bescherming kun je tegenwoordig jouw waardevolle flessen bewonderen terwijl ze veilig worden bewaard. Dit soort glas wordt ook steeds vaker toegepast in wijnklimaatkasten om de eigenschappen van een wijnbewaarkast na te bootsen.
Bij een wijnbewaarkast denk je vaak aan een ruim, vrijstaand model dat geschikt is om je hele wijncollectie zorgvuldig te bewaren.
Wijnkoelkast of wijnklimaatkast kopen. Waar let je op?
– Het geluidsniveau
Waar moet je op letten bij het kiezen van een wijnklimaatkast of wijnkoelkast?
Net als bij een normale koelkast is het belangrijk om te letten op het aantal decibel, omdat een wijnklimaatkast of wijnkoelkast continu aanstaat in de keuken en dus geluid produceert.
-
Geluid en trillingen
Een wijnklimaatkast met een compressor biedt een breed temperatuurbereik en produceert een geluid vergelijkbaar met dat van een normale koelkast.
Een thermo-elektrische koeler is stiller, maar bereikt daarentegen minder lage temperaturen.
Een model met absorptietechnologie is het stilste en maakt vrijwel geen geluid.
In het algemeen geldt: hoe meer geluid, hoe meer trillingen. Omdat trillingen de kwaliteit van wijn kunnen beïnvloeden, is trillingsdemping vooral belangrijk bij langdurige opslag.
-
Energieklasse
Sinds 2021 zijn de energielabels vernieuwd. Op het nieuwe label staat onder andere hoeveel flessen de wijnkoelkast kan bevatten, welke energieklasse het apparaat heeft en hoeveel geluid het maakt. Let op: een wijnklimaatkast met het oude label A++ kan door de nieuwe classificatie een label E krijgen, maar blijft net zo energiezuinig als voorheen. -
Inbouw, vrijstaand of onderbouw?
Bij inbouw- en onderbouwmodellen wordt de luchtopname en ventilatie geregeld via een rooster aan de voorzijde.
Bij vrijstaande wijnkoelkasten komt de warmte vrij aan de achterkant van de kast. Als je een vrijstaand model inbouwt, kan de warmte onvoldoende worden afgevoerd, wat tot oververhitting leidt en de kwaliteit van de wijn erg kan schaden.
Let bij het inbouwen van een wijnklimaatkast op de juiste nismaat van de keukenkast, zodat de ventilatie optimaal blijft functioneren.
– Uiterlijk
-
Het aantal wijnrekken kan variëren en is vaak flexibel in te delen. Beukenhouten wijnrekken zijn splintervrij en geurneutraal, terwijl bamboe een duurzaam alternatief biedt. Dankzij volledig uittrekbare legplateaus kun je zelfs de flessen achterin eenvoudig bereiken.
-
Een glazen deur met UV-bescherming en LED-verlichting zorgt voor een prachtig overzicht van je wijncollectie.
-
In het speciale sommeliergedeelte kun je ook wijnglazen koelen, zodat de wijn in het glas geen temperatuurdaling van wel 3 graden ondergaat. Daarnaast biedt dit gedeelte ruimte om wijnflessen klaar te maken voor decanteren en open flessen op de juiste temperatuur te bewaren.
Welke wijnkoelkast of wijnklimaatkast maakt uw keuken compleet?
Kom je er zelf niet uit? Geen probleem! Royal Vanguard staat 7 dagen per week klaar voor al uw vragen of opmerkingen over uw favoriete artikel of het uitkiezen van de beste optie in uw situatie.