Hoe wijnkoelkast indelen?
Het eerste gebruik van de Wijnkoelkast
Tijdens de eerste 24 uur na installatie kan de binnentemperatuur van je Wijnkoelkast licht variëren. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal. Na verloop van tijd zal de temperatuur zich stabiliseren.
Wil je de temperatuur controleren? Plaats een thermometer in een glas water en laat dit minimaal 12 uur in de wijnkast staan. Op deze manier meet je de daadwerkelijke temperatuur in plaats van de lucht eromheen, wat zorgt voor een nauwkeurig resultaat.
Wist je dat een verschil van 1°C in de omgevingstemperatuur slechts een verschil van 0,1°C in de fles zelf veroorzaakt? Je wijn blijft dus perfect beschermd.
Het opbergen van de wijnflessen
Een gevarieerde wijncollectie maakt je verzameling extra waardevol. Het kan daarom voorkomen dat je flessen van verschillende vormen en maten op elkaar wilt stapelen. Er bestaat geen perfect opbergschema maar we hebben wel wat handige tips en richtlijnen voor je opgesomd:
- Horizontaal bewaren: Bewaar je wijnflessen liggend, zodat de kurk vochtig blijft en de wijn optimaal bewaard wordt.
- Etiketten naar boven: Leg de flessen met het etiket altijd naar boven, zodat je deze kunt lezen zonder de fles te verplaatsen.
- Vrije luchtcirculatie: Zorg ervoor dat de flessen de achterwand van de kast niet raken en de koolstoffilter vrij blijft zodat deze zijn werk kan blijven doen. Dit voorkomt problemen met ventilatie.
- Maximale belasting: Houd rekening met het maximale gewicht dat de rekken kunnen dragen. Deze informatie staat aangegeven aan de binnenkant van de wijnkoelkast.
Het register
"Waar heb ik die fles Chardonnay gelaten?" "Van welk jaar is mijn Saint-Émilion?" "Kan ik mijn Bourgogne al drinken?" Met een register houd je het overzicht over jouw favoriete wijncollectie en kun je al deze vragen eenvoudig beantwoorden en terugvinden.
Een register helpt je om precies bij te houden welke wijnen je in huis hebt, waar ze liggen en wanneer ze op hun best zijn om te drinken. Het is ook ideaal om een goede rotatie in je voorraad te optimaliseren, zodat je van je wijnen op het juiste moment kunt genieten. Een slimme manier om je collectie optimaal te beheren!
Hoe lang kun je wijnen bewaren?
De ideale bewaartijd van een bepaald soort wijn hangt af van verschillende factoren zoals het type wijn, het wijnjaar en de kleur, die speelt ook een rol. Onderstaande richtlijnen geven je een idee van hoe lang je flessen moet laten rijpen om ze op hun best te openen:
- Witte dessertwijn (bijvoorbeeld Sauternes, Jurançons, Elzas): Deze zijn op hun best na 18 tot 20 jaar en behouden hun kwaliteit nog vele jaren daarna.
- Tanninerijke rode wijn: Ontwikkelen hun volle smaak gedurende ongeveer 15 jaar en blijven daarna nog jaren erg goed drinkbaar.
- Lichte rode wijn: Bereiken hun optimale smaak na 5 tot 17 jaar. Daarna kun je ze nog enkele jaren bewaren, maar ze verliezen langzamerhand hun finesse.
- Witte en roséwijn: De meeste zijn geen bewaarwijnen en kun je het beste jong drinken. Er zijn wel uitzonderingen die 5 tot 10 jaar kunnen rijpen, afhankelijk van het type wijn.
- Sprankelende wijn: (champagne, crémant, schuimwijn): Deze kun je beter niet te lang bewaren, aangezien ze hun frisheid en bruisende karakter verliezen bij langdurige bewaren.
Waarvoor is de ventilator van je wijnkast?
Sommige wijnkasten hebben een ventilator die je zelf handmatig kan aan- of uitzetten. Dat kan afhankelijk van het model 2 effecten reguleren:
- Ofwel verhoogt de ventilator de vochtigheid in het apparaat, wat het langdurig bewaren ten goede komt.
- Ofwel schakelt hij de verschillende temperatuurzones van je wijnkast uit. Met de ventilator uit kan je de kast gebruiken als verouderingswijnkast. Zet je de ventilator aan, dan kan je er eenzelfde type wijn op proef temperatuur in bewaren wanneer je deze wilt aanspreken.
De perfecte temperatuur?
Alle wijnen worden bewaard tussen 10 en 14°C, maar de schenktemperatuur verschilt. Hier vind je de ideale schenktemperaturen van verschillende wijnen:
- Beaujolais: 13 °C
- Rode Bordeaux: 18 °C
- Vins du Rhône, rode Languedoc, rode Provence: 14 °C
- Elzas, Juras, witte Loire, witte Bordeaux: 10 °C
- Champagne: 6 °C
- Dessertwijnen: 7 tot 8 °C
- Australië, Californië, Italië, rode Bourgogne: 16 °C
- Chili: 15 °C
Het onderhoud van de koolfilter
Bijna alle wijnkasten waar je wijn lang in kunt bewaren, hebben er een. Die vangt de vieze geuren op zodat ze de kwaliteit van de wijnen niet kunnen beïnvloeden. Vergeet niet om de koolfilter ieder jaar te vervangen zodat je wijnkast optimaal kan functioneren en jouw favoriete wijn in topconditie blijft!
Wat is het verschil tussen een Wijnbewaarkast en een Wijnklimaatkast?
Een wijnbewaarkast is de oplossing om de wijnen op een ideale temperatuur te laten rijpen. Ze zijn ook vaak voorzien van een extra verwarming, voor als de omgevingstemperatuur te koud wordt. Een wijnkoelkast is geschikt om verschillende soorten wijnen op de juiste degustatietemperatuur te brengen (oftwel, indien je de wijnen wilt aanspreken). Wanneer je dan zin hebt in een glas wijn, kan je de wijn uit de kast halen en meteen drinken. Deze apparaten hebben soms ook verschillende temperatuurzones (verder lezen temperatuurzones). Ideaal om zowel rode als witte of roséwijnen te combineren in één toestel.Ziezo, je bent helemaal klaar om het beste uit je wijnkast te halen en het op jouw manier te gebruiken. Waar wacht je nog op om je een lekker glas in te schenken? ;-) Maar denk erom: Drink met mate!